Petits artistes!

Projectes visuals i plàstics que ens acostaran al món de l'art a partir d'activitats molt diverses, cuidant el medi ambient i amb el mínim cost

Mou-te!

Aprenem jugant, fent esport i estimant la naturalesa

Investiguem!

Activitats i recursos per aprendre ciències observant, experimentant i investigant

Som música!

De la clàssica a la contemporània: canta, balla, escolta, toca i crea

Ens comuniquem amb el llenguatge!

Recursos lingüístics per aprendre a comunicar-nos correctament d'una forma lúdica

diumenge, 30 de març del 2014

Llaçets sense cosir

Aquesta manualitat la vaig trobar al Pinterest i em va agradar molt. Consisteix en fer una pajarita o un llaçet amb tela. Jo he agafat la tela d'un drap de cuina i la resta de materials els podem trobar a qualsevol ferreteria si no en tenim a casa.
QUÈ NECESSITES?
- Superglue
- Cinta adhesiva per les dues cares
- Fils ferros molt prims (o el que fem servir per tancar el pa de motlle)
- Imperdible amb una cara plana (per la pajarita)
- Clip de cabell o diadema (per fer adorn de cabell)
- Tres retalls de tela de les següents mides:
Pajarita petita: 7*14 - 7*10 - 2*6 (cm)
Pajarita gran: 10*22 - 8*12 - 2*6 (cm)
Vaig fer moltes fotografies per que es veiés bé tot el procés. He pensat que aquesta manualitat pot ser molt bona idea per fer el dia del pare o el dia de la mare ja que podem enganxar-li un imperdible i fer una pajarita o podem enganxar-li un clip i fer un adorn pel cabell o una goma de cabell. Pel seu grau de dificultat, aquesta activitat jo la faria a partir de cicle mitjà. També hem de vigilar amb el superglue i si podem fer servir una cola més fluixa millor. Espero que us agradi!

divendres, 21 de març del 2014

Estampa't!

Aquesta activitat és molt senzilla i et costarà ben poc. Potser és una activitat dirigida als més petits (infantil i cicle inicial) però es poden fer tampons més elaborats amb els més grans. Pots fer tampons de mil formes i amb diferents materials reciclats. Les més senzilles i pràctiques són les que us presento.

Tampons naturals
Aquests són, per exemple, fruita, pedres amb formes, pals o fulles. A la fotografia podem veure com amb mitja poma és suficient (amb l'altra mitja podem berenar) i el resultat és molt bonic.

Tampons amb taps
Els usos dels taps de suro són infinits, però per fer tampons són ideals. L'únic que hem de fer és retallar les formes que volguem en un tros de goma eva o en un retall de pelfa i anb cola blanca enganxar-ho a la punta del tap.

Tampons amb gomes
Les gomes d'esborrar també ens seràn útils si volem fer tampons. Aquí el que hem de fer és dibuixar la forma que volem a la goma amb llàpiç i després amb un cúter i molta atenció retirar el sobrant.

Tampons amb esponges
Amb un fregall de cuina o una esponja de dutxa també podem donar forma a les nostres idees per estampar. En funció del material t'anirà millor utilitzar un cúter o unes tisores i el resultat final també és molt bo.

dijous, 20 de març del 2014

La teva mà en tres dimensions

Avui us presento una manualitat que he trobat al Pinterest increíblement senzilla i molt visual. Consisteix en crear l'efecte de tres dimensions en el pla d'un paper de la nostra mà. També pot funcionar amb el peu tot i que l'efecte és major amb la mà.

QUÈ NECESSITES?

- Fulls de paper
- Retoladors o aquarel.les

Els passos, com podeu veure a la fotografia, no poden ser més senzills. Trobo molt interessant aquesta activitat ja que ens permet tocar temes molt diversos des del volum i la perspectiva a els colors primaris, secundaris i diferents conceptes relacionats amb la pintura com la saturació, el to i el valor. Per donar color a la nostra mà podem utilitzar diferents tipus de pintures; personalment trobo molt adequades les aquarel.les si treballem sobre paper (també són les més econòmiques). Els retoladors també ens poden anar bé si només volem fer la manualitat, però si volem treballar amb la barreja de colors primaris i obtenció de secundaris, per exemple, necessitarem aquarel.les. Espero que us agradi!

dijous, 6 de març del 2014

La teranyina

La teranyina o la xarxa social és un joc de coneixença senzill però que sol funcionar molt bé. Els jocs de coneixença són imprescindibles quan ens trobem davant d'un grup nou, o quan ha arribat algun nen o nena nou al grup. Trobo que aquest recurs és molt interessant ja que es pot fer amb nens i nenes de totes les edats, des de P3 fins a l'ESO. Fins i tot es pot fer amb joves i adults, evidentment plantejat de formes molt diferents. 

QUÈ NECESSITES?

- Un cabdell de llana, (suficientment llarg)

- Un rotllana, (de peu o asseguts al terra)

La versió més senzilla, que podem fer amb nens i nenes petitons, consisteix en fer una rotllana i anar-se passant el cabdell de llana dient el nom propi i el d'un company: "Em dic Natàlia i li passo el cabdell a la Ginebra". Cada nen o nena aguanta una punta del fil fins que al final tots quedem enganxats a una teranyina gegant.

 Amb nois i noies trobo molt interessant la versió de la xarxa social. Aquesta consisteix en passar el cabdell dient alguna cosa que vols aprendre o alguna cosa que pots ensenyar. Per exemple, la Natàlia diu :"jo puc ensenyar a tocar el piano". I la Ginebra contesta: "jo en vull aprendre!". Així successivament fins que quedem tots connectats entre tots per una xarxa social d'ensenyament aprenentatge, que ens permet conèixer millor als companys i ens fa adonar de que a vegades l'intercanvi de coneixements pot ser molt útil i interessant.

dimarts, 4 de març del 2014

Ensabona't!

Fer sabó a casa, a l'escola o a l'esplai és una activitat molt entretinguda, divertida i útil. Els sabons que comprem al supermercat, sovint agredeixen la nostra pell degut als forts productes químics que contenen, en canvi el sabó que proposo fer és totalment respectuós amb la nostra salut, i sobretot econòmic.

Existeixen bàsicament tres procediments diferents per fer sabor casolà, dos dels quals són poc adequats per fer amb nens degut a la perillositat d'utilitzar determinats productes químics (sosa càustica). Aleshores, jo proposo utilitzar el tercer que consisteix en fer sabó amb base de glicerina.

QUÈ NECESSITES?

- Una barra de sabó de glicerina
- Colorants
- Aromes i essències

La barra de glicerina la pots trobar a qualsevol drogueria (jo en vaig trobar a l'Hipercor) o sino en aquesta pàgina web:
http://www.granvelada.com/es/401-bases-para-jabon-y-cosmetica

El preu per quilo és aproximadament d'entre 7/8 euros, dependrà de la quantitat que en compris. Els aromes i colorants també els pots trobar a l'Hipercor.

COM HO FEM?

1. Ralla la barra de glicerina
2. Escalfa la glicerina al bany maria fins que passi a estat líquid.
3. Un cop desfeta, aparta-la del foc i afegeix el colorant i l'aroma que destigis.
4. Emotlla la barreja i deixa-la refredar
5. Ja tens el sabó llest per usar!

Pots fer sabó de tots colors i olors, no obstant et deixo alguna idea divertida i interessant.

Sabó d'Aloe Vera: el procediment serà el mateix, el colorant pot ser verd o fins i tot sense. Necessitaràs dues fulles d'aloe vera sense la pell de fora i liquades. Aconseguiràs així un sabó 100% natural i beneficiant per la teva pell.

Sabó de Xocolata: si agafes colorant marró, esséncia de cacau i ho emotlles en un recipient en forma de tauleta de xocolata et podràs rentar les mans de la manera més dolça!

Sabó de Lavanda: aprofitant una excursió pel bosc, pots recollir lavanda o qualsevol altre herba aromàtica per fer-ne sabó. El procediment segueix essent el mateix. Un cop desfeta la glicerina, pots afegir branques i flors de lavanda trinxada ben petita i amb colorant lila, per exemple.

A partit d'aquesta activitat podem treballar amb els nens i nenes molts aspectes relacionats amb les ciències, per exemple, els estats de la matèria, la composició de diferents materials i podem investigar i també una mica en diferents marques de sabons comercials (si són respectuoses amb el medi ambient i quins materials utilitzen). Amb els més petits també podem tocar el tema dels sentits: l'olfacte, el tacte i els colors dels sabons casolans poden ser infinits per experimentar.

Per altra banda, també ens podem mirar l'activitat des de la perspectiva plàstica i investigar i experimentar amb els colors, les olors i les formes.

Resumint, fer sabó casolà pot arribar a ser una activitat molt interessant, divertida i útil, com hem vist, des de diferents punts de vista, que ens aportarà, si més no, anar amb les mans ben netes!