Petits artistes!

Projectes visuals i plàstics que ens acostaran al món de l'art a partir d'activitats molt diverses, cuidant el medi ambient i amb el mínim cost

Mou-te!

Aprenem jugant, fent esport i estimant la naturalesa

Investiguem!

Activitats i recursos per aprendre ciències observant, experimentant i investigant

Som música!

De la clàssica a la contemporània: canta, balla, escolta, toca i crea

Ens comuniquem amb el llenguatge!

Recursos lingüístics per aprendre a comunicar-nos correctament d'una forma lúdica

dimecres, 26 de febrer del 2014

Lyrics Training


Lyrics Training és un recurs TIC per a l'aprenentatge de les llengües a partir de les cançons. Penso que pot ser molt interessant utilitzar-lo a partir de cicle mitjà, però sobretot a cicle superior. L'activitat o el joc, consisteix en omplir els buits de les lletres de les cançons que escollim. Hi ha caçons de tots els gèneres en castellà, anglès, francès, italià, alemany, portuguès i holandès. També es pot escollir el nivell de dificultat i la gràcia està en que t'ho plantegen com a un joc, en el qual et resten punts si falles i n'aconsegueixes si encertes. Personalment, trobo aquest recurs molt interessant des del punt de vista lingüístic però també musical, ja que podem trobar des dels temes més actuals com cançons dels vuitanta i noranta que ens pot servir per repassar una mica la història de la música contemporània.



La capsa de la llum

Havia sentit a parlar d'aquest recurs en altres versions, però la veritat és que no l'he utilitzat mai. Tot i així he trobat al lloc web "Kara's Classroom" com construir una capsa de la llum de forma molt econòmica i senzilla. La capsa de la llum no és res més que una taula o capsa amb el sostre translúcid i un focus a l'interior. A partir d'aquesta projecció de llum podem crear i fer versions d'infinitat d'activitats. Els exemples més interessants que he trobat són per a treballar la plàstica, les ciències i la llengua. No obstant, tal i com he dit, podem utilitzar aquest recurs per a moltes activitats de diferents àrees.

Personalment penso que és un recurs molt interessant i molt versàtil que permet el desenvolupament de la creativitat i la descoberta. No podria dir a quina edat està adreçat aquest recurs ja que això dependrà sempre del tipus d'activitat que es vulgui fer, no obstant amb nens i nenes d'infantil i cicle inicial pot funcionar molt bé.


Aquesta és la versió més senzilla de la capsa de la llum, només necessites una capsa de plàstic blanca semitransparent i un llum per a l'interior.

A continuació us presento algunes idees que podem portar a terme a partir de la capsa de la llum il·lustrades amb fotografies: 

  • Activitats rutinàries de grafisme i escriptura: poc captivadores però necessàries.
  • Experimentació i observació amb pintures de mà, per observar la barreja de colors primaris i com s'obtenen els secundaris.
  • Dibuix i experimentació amb sorra de platja i diferents utensilis per potenciar la motricitat fina i la coordinació mà - ull. 
  • Experimentació i observació amb diferents materials opacs, translúcids i transparents, per conèixer les diferents reaccions de la llum sobre els materials.
  • Dibuix de fotografies 











dimarts, 25 de febrer del 2014

Com s'alimenten i creixen les plantes?

De petits, tots hem fet l'experiment de fer créixer mongetes en un pot de vidre i cotó, és a dir, hem estudiat com es produeix la germinació i com neix i creix una nova planta a partir d'una llavor. Tot i això, estic segura que si preguntéssim a més d'una persona: "Com es reprodueixen les plantes?"; tindria dificultats per contestar-nos o la seva resposta seria més aviat primitiva.

Per què un fet relativament senzill com és la reproducció de les plantes ens costa tant d'entendre? Pot ser, la pregunta que ens hem de plantejar no és aquesta sinó, més aviat: per què no trobem la forma d'explicar la reproducció de les plantes de manera que s'entengui i ens quedi gravada a la memòria?

Bé, jo tampoc en sóc una experta, però el que si se és que hi ha mil maneres, diferents de les de sempre, d'explicar com les plantes es reprodueixen, s'alimenten i creixen. Aquí us deixo algunes propostes.




LES PLANTES


1- GERMINACIÓ AMB LLENTIES:

Aquesta activitat és molt senzilla i de ràpids resultats. Agafarem un recipient on col·locarem una base de cotó fluix amb unes quantes llenties (no totes germinen així que millor posar-ne forces). Amb el cotó humit només farà falta esperar uns dies per a veure com surten els petits brots de color verd. Cal que deixem el recipient en un lloc on toqui forces hores la llum!





2- FLORS DE COLORS:

Amb aquesta activitat podrem observar el procediment que fan les plantes (en aquest cas flors) en alimentar-se i extraure nutrients del sòl i l'aigua. Utilitzarem aquarel·les de diferents colors i flors blanques (no cal comprar les flors, també funciona amb l'api, per exemple).




3- CAPS DE PASTANAGA:





- Tallem els caps de les pastanagues i les seves fulles.

- Les posem en un recipient amb una mica d'aigua.

- Observem com en pocs dies les fulles de les pastanagues tornen a créixer.

dilluns, 24 de febrer del 2014

Titelles amb mitjons

Fer titelles amb els mitjons és probablement una de les activitats més fàcils i divertides que es pot fer amb nens i nenes més aviat petits. Fins a cicle inicial pot funcionar molt bé. Si afegim alguna variant a l' activitat (com ara representar els personatges d'un conte o d'una pel.lícula) ho podriem allargar fins a cicle mitjà. De fet, les variacions són infinites així que us deixo l'explicació de la titella bàsica i que cadascú ho moldegi al seu gust.
QUÈ NECESSITES?
- Un parell de mitjons
- Retalls de cartolines, teles, botons... (No cal comprar res, simplement busca per casa sobres d'altres manualitats, botons desparellats i samarretes velles per retallar-ne algú n pedaç)
- Cola blanca
- Fil i agulla (si s'escau)
- ...i molta imaginació!



dilluns, 10 de febrer del 2014

Senderisme i infants amb diversitat funcional



L'informe mundial sobre la discapacitat, redactat per la OMS, comença dient que "discapacitat és un concepte general que avarca les deficiències, limitacions de l'activitat i restriccions de la participació...". Tenint en compte això, com a educadors, ens ha de preocupar aquest fet i em d'actuar per eliminar o disminuir al màxim aquestes "restriccions de la participació". Tots tenim dret a gaudir de la muntanya i com a educadors, cal que estiguem al corrent de totes les opcions de les que disposem per fer que els nens i nenes amb diversitat funcional, del tipus que sigui, puguin gaudir-ne igual.

De la mateixa manera que hi ha molta gent pot pensar que caminar per la muntanya no és possible per a una persona que va amb cadira de rodes, també existeix un col·lectiu important de gent, implicada en la contribució a la inclusió social de les persones amb discapacitat, a través del senderisme. Per desenvolupar millor aquest tipus de tasca, per exemple, amb un nen amb cadira de rodes, hem de buscar rutes accessibles, entorns atractius i allotjaments adaptats. Per això, si mirem el programa de les Vies Verdes Accessibles a Catalunya veurem que no només és possible sinó molt positiu tant per al nen amb discapacitat com per a la resta de grup. Com a educadors, també és responsabilitat nostre obrir noves expectatives d’oci a les persones amb discapacitat, com és el senderisme, iniciant-los en una pràctica desconeguda per a molts però viable i molt satisfactòria.

Evidentment no tothom pot adquirir el material necessari per a dur a terme aquest tipus d'activitats, per això, hi ha diverses associacions que posen al servei de les famílies i entitats educatives i del lleure diferents serveis per a la pràctica del senderisme adaptat. 



Aquí us deixo tres webs molt interessants a tenir en compte:

  • http://www.areadaptada.org/
  • http://www.turismeperatothom.com/
  • http://www.viasverdesaccesibles.es/

dijous, 6 de febrer del 2014

Una mà de pintura!

L'ACTIVITAT...

Per començar, m'ha semblat molt adient presentar-vos l'activitat de pintar amb pintura de dits. Podem fer des de murals, tant amb mans com peus, des d'animals més elaborats com aquests. És una activitat molt complerta i divertida que poden fer nens i nenes de totes les edats. 


QUÈ NECESSITES?

- Fulls de paper de qualsevol mida (si són reciclats millor)
- Pintura de dits
- Cartolines de colors, per fer decoracions i complements (opcional)
- Retoladors

SOBRE LA PINTURA DE DITS...

M'atreviria a dir que tot aquest material el podem trobar a qualsevol casa, ara bé, la pintura de dits ja sol ser un producte una mica més específic. Jo et proposo dos opcions, així podreu escollir la que millor us sembli:



  • Pintura de dits Jovi: aquesta pintura és expressament per pintar amb les mans i els peus, així doncs no és tòxica. La trobareu a la majoria de papereries i llocs on venguin material escolar, com per exemple a l'Abacus. No és excessivament cara (3,90€ - 500ml) i tenen una gran vareitat de colors
  • Recepta per fer pintura de dits:  si ho preferiu, també podeu fer vosaltres mateixos la pintura de dits amb pocs ingredients que la majoria tenim a la cuina; molt adient per nens i nenes més petits (si va a la boca no passa res!) i per introduir alguns procediments bàsics de cuina. Aquesta és la següent:
Ingredients:
                       - 3 gots d'aigua
                       - 1/2 de farina de blat de moro
                       - Colorants alimentaris
                       - 1 sobre de gelatina neutra

Explicació: Posem a bullir dos gots d’aigua en una olla. Mentrestant, cal barrejar mig got de farina de blat de moro amb tres quartes parts d’un altre got d’aigua freda i reservar el quart que en queda. Quan l’aigua bulli, cal abaixar un xic el foc i abocar-hi la barreja d’aigua i farina i anar barrejant fins que quedi esponjòs i sense grumolls. Una vegada la barreja està a punt, cal posar en un recipient gran el quart de got d’aigua freda que quedava i desfer-hi un sobre de gelatina neutra. Quan estigui, cal abocar a aquest recipient la barreja del foc i remenar bé. D'aquí en surten uns 5 o 6 potets als quals hem d'afegir unes gotes de colorant alimentari  dels tres colors primaris, i a partir d'aquí fer les barreges corresponents per obtenir els secundaris. 

Sobre Una mà d'idees...

PER QUÈ UNA MÀ D'IDEES? 
PLUJA D'IDEES 
PRIMÀRIA O INFANTIL? 
ELS RECURSOS NO SÓN INFINITS 
EDUCACIÓ EN CATALÀ 

Per començar, dir-vos que aquest bloc està adreçat a tothom qui desitgi trobar diverses activitats i recursos educatius, però especialment va dirigit a estudiants (com jo), mestres, professors i famílies. El que va impulsar-me a crear aquest lloc web va ser la idea de poder recopilar totes les activitats i recursos que anava coneixent tant a la universitat com pel meu compte. Així, quan necessités recordar alguna activitat per repetir-la només hauria de buscar-la aquí. Aleshores se'm va ocórrer la idea de poder compartir totes aquestes activitats i recursos amb tothom. 

És veritat que de blocs d'aquesta tipologia n'hi ha molts, però el que diferencia Una mà d'idees de la resta és probablement el toc personal i proper que proposo, és a dir, aquí no trobareu metodologies i objectius, sessions programades ni apartats del currículum. Senzillament, aniré penjant totes les activitats divertides, originals i creatives amb les que em vagi trobant i sempre intentant afegir-hi, com he dit, un toc personal. 

Per altre banda, diré que amb aquest bloc no pretenc diferenciar l'etapa d'infantil de l'etapa de primària ja que la major part d'activitats i recursos es poden adaptar augmentant o disminuint el grau de dificultat, així doncs podrem utilitzar-les amb imaginació i creativitat per a qualsevol etapa. No obstant, intentaré explicar les activitats originalment i dir per a quina edat serien recomanables. 

També m'agradaria parlar de la meva proposta sobre com portar a terme les activitats. Evidentment apareixeran tipologies molts diverses d'aquestes, però la meva idea sobretot, és no malgastar mai recursos, reutilitzar i reciclar. Hem de prendre consciència nosaltres sobre el respecte per al medi ambient per a transmetre-ho als nens i nenes, per tant, intentaré sempre proposar la versió més econòmica, si no gratuïta de l'activitat.

Per últim, afegir que vaig decidir fer el bloc en català per que cal que en aquests moments de rebuig cap a la nostra cultura i la nostra llengua, procurem no deixar d'utilitzar-la encara que això suposi arribar a un segment més petit de persones. Però com he dit, la intenció d'aquest bloc és que tothom pugui llegir-lo i utilitzar-lo, i per això trobareu al lateral la opció de traduir aquesta pàgina web.