Petits artistes!

Projectes visuals i plàstics que ens acostaran al món de l'art a partir d'activitats molt diverses, cuidant el medi ambient i amb el mínim cost

Mou-te!

Aprenem jugant, fent esport i estimant la naturalesa

Investiguem!

Activitats i recursos per aprendre ciències observant, experimentant i investigant

Som música!

De la clàssica a la contemporània: canta, balla, escolta, toca i crea

Ens comuniquem amb el llenguatge!

Recursos lingüístics per aprendre a comunicar-nos correctament d'una forma lúdica

diumenge, 28 de desembre del 2014

La ruleta de les emocions

Amb aquest recurs podem treballar tant nens com adults i ho podem fer d'una manera més seria i també tipus joc. El funcionament és molt senzill el que hem de fer un cop ha girat la ruleta ja no tant. Hi ha vàries opcions i us en podeu inventar tantes com volgueu. Aquest és un recurs molt versàtil i el podem adaptar a les nostres necessitats.

1- Explicar una petita història on aparegui l'emoció que ens ha tocat
2- Explicar una situació real pròpia on s'hagi sentit l'emoció
3- Dir en què ens fa pensar l'emoció (objecte, persona, animal, lloc...)
4- Representar amb gestos l'emoció
5- Cantar una canço que per nosaltres representi l'emoció que ens ha tocat

Com veieu hi ha tantes possibilitats com volgueu i en funció de l'objectiu que tinguem en farem servir una o altra. Potser amb nens i nenes més petits cal aprendre a entendre i respresentar les emocions bàsiques, però amb adults podriem canviar aquestes vuit emocions bàsiques per emocions més complexes com per exemple la nostàlgia, l'enyor, l'odi, l'enamorament... Això ja al vostre gust!


Describing people!

Dictionary of positive adjectives about people:


A
Adventurous, adorable, assertive
B
Beautiful, bright
C
Confident, cool, creative
D
Discreet, dedicated
E
Emotional, energetic, exellent
F
Formal, friendly, fun
G
Generous, good
H
Happy, healthy, handsome
I
Imaginative, intelligent
J
Jolly
K
Keen, kind
L
Logical, lunatic, lovely
M
Modest, methodical
N
Natural, neat
O
Original, optimistic
P
Patient, positive
Q
Quick, quiet
R
Relaxed, romantic
S
Sensible, sensitive, serious
T
Thoughtful, tolerant
U
Unique
V
Versatile
W
Wild
Y
Youthful
Z
Zany 
















dijous, 11 de desembre del 2014

Simetria

Applets molt xules per treballar la simetria central i axial!

Per treballar la simetria central d'una forma molt senzilla. També ens pot servir per treballar els colors ja que podem graduar el nivell d'opacitat dels pètals, les formes i podem escollir entre molts colors com fer la nostra flor. Jo l'he afegit a una unitat didàctica de matemàtiques per a treballar amb alumnes de cinquè, però la veritat és que és molt senzilla i poden utilitzar-la des de cicle inicial.

http://www.zefrank.com/flowers/


 Aquesta segona és més complexa i ens permet realitzar moltes operacions, crear funcions, paraboles, sistemes... Tot i que pot ser utilitzada amb alumnes d'ESO, si escollim les eines més senzilles com la creació de poligons, punts, rectes, segments, angles i simetries pot se molt útil. Podeu escollir el dibuix sobre el que treballar entre insectes, gossos i flors.

Aquesta segona aplicació l'he trobat a GeoGebra, una web que recull infinitat de recursos TIC per treballar les matemàtiques. Us recomano molt que hi feu una visita!!!

http://www.geogebra.org/

http://tube.geogebra.org/material/show/id/119613

dimecres, 3 de desembre del 2014

Photoshop Online

Diccionari positiu

La setmana passada al cau vam fer una dinàmica d'educació emocional molt xula i volia compartir-la. És molt senzilla. L'activitat consisteix en fer una pluja d'idees d'adjectius positius que podem posar a una persona. Un cop feta la llista farem una rotllana i cadascú posarà el seu nom en un paper en blanc. Passarem el nostre paper al company de la dreta i així ho farem tots, de manera que tothom tingui el paper del company de la seva esquerra. Tothom ha de ser capaç de dir alguna cosa bona de tothom, així doncs els papers aniran rulant i anirem escrivint un adjectiu o una frase bona de cadascun dels nostres companys. Al final tots marxarem a casa amb un paper ple de coses positives que ens hauran escrit els nostres companys.

Es tracta també d'una dinàmica de cohesió doncs potser ens fixarem amb companys que no hi teniem tanta relació i ens esforçarem a trobar-li alguna qualitat positiva.

Hem de vigilar molt que no ni hagi cap graciós que escrigui coses dolentes, doncs els nens són molt sentits i es preocuparan molt si algú ha escrit alguna cosa negativa d'ell i a més a més no sap qui ha estat!

Aquí us deixo un diccionari positiu que espero que faci pensar a més d'una persona.... HEM DE SER MÉS POSITIUS!!!



Desfer el nus

El joc de desfer el nus o el nus és un joc de cohesió que ens ajudarà a millorar la relació entre els components d'un grup i augmentar-ne la confiança. No importa el nombre màxim de participants i com a mínim faran falta uns 5 o 6 participants. Com més participants més complicat serà el joc. El millor de tot és que no necessitem res per jugar-hi!

DESCRIPCIÓ DEL JOC

Començarem col.locant-nos tots en una rotllana i demanarem als nens que sense deixar-se anar de les mans s'emboliquin tant com puguin entre ells. ATENCIÓ! És molt important que no ens deixem anar de les mans perquè si no el nus serà impossible de desfer...

A continuació, quan ja estiguin ben barrejats i entortolligats, els demanarem que entre TOTS es desfacin i tornin a fer la rotllana sense deixar-se anar de les mans. 

Aquest primer intent MAI FUNCIONA... No us estic enganyant. És possible desfer el nus... però si ho decideixen entre tots al moment no hi ha organització, és el caos i cada cop es lien més en comptes de desliar-se. La cosa està en que com a animadors hem de fer veure als nens que si no ens organitzem o si no hi ha ningú que porti la batuta dirigint com s'han de desfer acabarant trencant el nus. 

Per tant, la següent ronda serà exactament igual però ningú que estigui dins del nus podrà parlar. Sortiran dos voluntaris els quals seran els únics que podran parlar i donar odres per desfer el nus que hauran fet els seus companys. D'aquesta manera els nens podran veure com amb ordre i organització les coses surten molt millor! 





Històries de Musicàlia: La intensitat

Aquesta activitat té com a objectiu treballar la intensitat del so i els reguladors de la intensitat. La intensitat del so és la qualitat d'aquest que ens diu si un so és fort o fluix. Per a dur a terme aquesta activitat us proposo explicar el conte "FORTE I PIANO" (que trobareu a continuació) i seguidament escoltar una audició que ens permetrà percebre molt bé les diferències entre fort, fluix i els matisos entre aquests. 

Un cop explicat el conte, escoltarem un fragment de l'audició per pecebre els canvis que es produeixen en la intensitat de la música. Seguidament el que es tracta és de marcar al terra els diferents "barris" de cada intensitat: Fortissimo, Forte, Mezzoforte, Mezzopiano, Piano i Pianissimo. Un cop hem marcat els barris, decidirem quin moviment associem a cada gradació de la intensitat. Finalment, escoltarem l'audició sencera desplaçant-nos i gesticulant per l'espai segons la intensitat del so que percebem.



MATERIAL

Audició: Dansa Hongaresa Nº5 (Versió: Inma Shara La isla de los sonidos: la ciudad sin luz)
-       Cinta adhesiva de colors (per marcar les zones al terra de l’aula)
-       Cartells amb el dibuix del símbol de cada gradació
-       Equip de música
-       Conte “Històries de Musicàlia: Forte i Piano”

Històries de Musicàlia: Forte i Piano

Hi havia una vegada, en un poble molt llunyà anomenat Musicàlia, dos barris que vivien uns relativament a prop dels altres. Els de les cases de més a l’esquerra es feien dir els Forte i els que vivien a les cases de més cap a la dreta eren els Piano.
Els de Can Forte no s’avenien gaire amb els de Cal Piano. Els Piano sempre es queixaven que els Forte cridaven massa i que parlaven excessivament alt, per contra, els Forte es queixaven que els seus veïns parlaven tant fluixet que no podien sentir mai el que deien i era impossible mantenir una conversa amb ells.
Un bon dia, els de Cal Piano van fer una reunió per parlar de la precària relació que hi havia entre els dos barris i van decidir així celebrar una festa convidant a tots els de Can Forte per solucionar aquella situació d’una manera amistosa. Als Forte els va agradar tant la idea i estaven tant contents i agraïts de poder anar a la festa dels Piano que van pensar que havien de fer tot el possible per quedar bé amb ells. Així doncs, quan sortien de casa per anar cap a la festa es van plantejar: I si intentem parlar cada vegada més fluixet fins que arribem xiuxiuejant a Cal Piano? D’aquesta manera arribarem parlant com ells i no s’arrepentiran d’haver-nos convidat! Així, els Forte arribaren a casa els Piano parlant tant fluixet que gairebé no se’ls sentia.
El que no sabien els Forte és que els Piano havien planejat el mateix que ells i al arribar a la festa, els Piano van rebre a crits als seus convidats. Quina sorpresa es van endur tant uns com els altres! Tots havien procurat portar-se bé amb els seus respectius veïns però per mala sort continuaven tenint el mateix problema… Havien d’anar tots a una per poder comunicar-se i ser amics, però, com ho podien fer?

Inesperadament, tant pels convidats com pels amfitrions, un grupet d’amics del barri dels Mezzoforte i Mezzopiano que passava per allà van escoltar el problema que tenien els seus veïns i es van oferir per ajudar-los. Els Mezzoforte van ajudar als Forte a parlar una mica més fluixet i els Mezzopiano van ajudar als Piano a parlar una mica més fort trobant així un equilibri gairebé perfecte. Per celebrar-ho van decidir continuar tots junts la festa escoltant i ballant una cançó molt especial… 

Calendari d'advent

La setmana passada el meu germà va fer aquest calendari d'advent tant xulo amb tot de coses reciclades que vam trobar per casa. Les capsetes ja les teniem de l'any passat i les hem reutilitzat. No ens agrada lo convencional així que res de calendaris de super amb xocolatines a dintre! Fer un calendari d'advent personalitzat és molt divertit i sempre són més emocionant que els convencionals. També es pot fer amb mitjons desparellats o qualsevol altre cosa que trobeu per casa. La qüestió és posar dins del número de dia que toca algun detallet que fa que volguem despertar-nos cada dia a primera hora per veure què hi ha dins! El que volgueu posar a dins ja és cosa vostra ;)

MATERIAL

- Capsetes (o qualsevol altre "recipient" relativament petit que es pugui penjar)
- Elements decoratius (pintures, plomes, purpurina, taps, retalls de revistes...)
- Suport (ha de ser prou gran per poder penjar 31 capsetes; nosaltres hem fet servir un jerro amb uns branquillons que teniem de decoració)
- Cola
- Estisores
- Fil



dimarts, 2 de desembre del 2014

L'emocionari

Existeixen molts tipus d'emocionaris, normalment solen ser contes o llibres que recullen les emocions primàries de les persones i les expliquen amb tot tipus de detalls. En aquest cas, el que jo us presento no és un emocionari normal i corrent. Es tracta d'una dinàmica que combina la música amb l'educació emocional.

L'activitat consisteix en el següent: 

- Prendrem les vuit emocions primàries més comunes en totes les persones com són: la ràbia, la por, la tristesa, la sorpresa, l'alegria, l'avorriment, la vergonya i el fàstic. Tots hem hem sentit aquestes emocions alguna vegada a la vida, de manera que tots serem capaços d'entendre-les. No farà falta explicar-les, però si reconèixer-les en la música.

- Escoltarem un petit fragment de vuit audicions diferents, on cadascuna d'elles representarà una de les emocions que hem comentat abans. 

- Després de cada fragment els nens i nenes han d'esbrinar de quina emoció es tracta. No hi ha una única resposta, doncs per el que a un implica por, per a un altre pot simbolitzar ràbia, hi ha matisos. Tot i així he intentat buscar cançons en les que quedés bastant clar quina audició pertoca a cada emoció.

- Un cop hem esbrinat quina cançó correspon a cada emoció, el que haurem de fer és representar amb instruments, cant i expressió corporal el que sentim. Així, per exemple, si escoltem l'audició corresponent a la tristesa, podriem tocar un pal de la pluja, mentre ens desplaçem per l'espai molt lentament, amb el cap baix de manera que expressem amb el nostre cos i els nostres gestos el màxim de tristesa possible. 


Aquí us deixo una imatge per a cada emoció, amb la seva audició corresponent i l'instrument que li pertoca a cadascuna. Esta clar que cadascú té una percepció diferent de la música i hi poden haver mil i una cançons que representin aquestes emocions, però jo he escollit aquestes. 

Espero que us agradi!


RÀBIA

Cançó: Duel of the fates, John Williams
Instrument: Platerets

 

POR

Cançó: Oh Fortuna!, Carl Orff
Instrument: Pandero


TRISTESA

Cançó: El cant dels ocells, Pau casals
Instrument: Pal de la pluja


ALEGRIA

Cançó: Bambous, Caravan Palace
Instrument: Palets o caixa xinesa


SORPRESA

Cançó: Also sprach zarathustra, Richard Strauss
Instrument: Timbales i triangle


FÀSTIC

Cançó: Flight of the bumblebee, Nikolai Rimski-Kórsakov
Instrument: Escallerings


AVORRIMENT

Cançó: Clair de lune, Claude Debussy
Instrument: Pal de la pluja


VERGONYA

Cançó: You're so cool, Hans Zimmer
Instrument: Pandereta o maraques



Titelles d'insectes

Aquesta manualitat no és que sigui la manualitat més orginial del món, però l'he hagut de fer per una presentació i he pensat que sempre va bé tenir guardat algun recurs fàcil com aquest. Només fa falta que imprimim el dibuix que volguem, el pintem, li enganxem una palleta a radere i ja tenim titella!!!

MATERIAL

- Palletes
- Cartolina
- Pintures (retoladors, aquarel.les, dacs...)
- Cola i estisores
- Cinta adhesiva




Pintem els dibuixos amb retoladors

Els enganxem la cartolina perquè quedin reforçats 

Finalment enganxem amb cinta la palleta i 
ho tapem amb cartolina o amb un altre dibuix a sobre